2024-10-25_INV_Captcha-Malware

CAPTCHA: Weet je zeker dat je een mens bent?

25-10-2024
CAPTCHA: Weet je zeker dat je een mens bent?

We kennen het allemaal: de irritante, maar noodzakelijke CAPTCHA-testen om te bewijzen dat we geen robots zijn. Van het selecteren van alle stoplichten of auto’s tot het vinkje bij "I’m not a robot" – allemaal bedoeld om bots buiten te houden. Maar wist je dat cybercriminelen deze beveiliging nu juist gebruiken om malware te verspreiden?

Je denkt dat je veilig bent achter die CAPTCHA? Think again!

Een nieuwe twist in cyberaanvallen

De nieuwste trucs van hackers zijn genadeloos slim. Ze sturen je een e-mail waarin staat dat je, om veiligheidsredenen, je account moet verifiëren of een update moet uitvoeren. Nietsvermoedend klik je door en beland je op een CAPTCHA-pagina. Hier begint het gevaar: de “I’m not a robot” klik leidt je stap voor stap naar het installeren van kwaadaardige software op je eigen computer.

Hoe werkt het precies?

Tijdens de verificatie leiden cybercriminelen je door een reeks schijnbaar veilige stappen. Terwijl je een paar keer klikt, wordt een script onzichtbaar op je klembord geplaatst. Zonder het te weten, wordt je gevraagd de Windows-toets + R in te drukken – een shortcut die een venster opent waarin commando’s uitgevoerd kunnen worden. Eén verkeerde ‘CTRL + V’ en Enter verder, en de malware nestelt zich in je systeem.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Het lijkt onschuldig, maar één onoplettende medewerker is genoeg om jouw bedrijfsnetwerk bloot te stellen aan een wereld van cybergevaren. Vanaf dat moment is het slechts een kwestie van tijd voordat ransomware zich door je systeem verspreidt en jouw kostbare data wordt gegijzeld.

Hoe bescherm je je organisatie tegen deze slimme social engineering-aanvallen?

  • Train je medewerkers Social engineering-aanvallen zoals deze zijn lastig te herkennen. Regelmatige training helpt jouw team alert te blijven.
  • Sterke spamfilters Met de juiste filters blijven verdachte e-mails buiten de inbox.
  • Controleer altijd links Leer je team om kritisch naar e-mails en linkjes te kijken voordat ze erop klikken.
  • Voorkom automatische scripts Zorg ervoor dat kwaadaardige scripts niet automatisch op een computer kunnen worden uitgevoerd.

Aanvullende maatregelen die je kunt nemen om de schade te kunnen beperken in het geval malware je organisatie binnengedrongen heeft: 

  • Verdeel je netwerk Maak gebruik van een gesegmenteerd netwerk waardoor malware zich niet zomaar over je gehele netwerk kan verspreiden;
  • Anti virussoftware Zorg ervoor dat je altijd actieve antivirussoftware hebt draaien op je PC en/of netwerk en dat je deze ook regelmatig updatet;
  • Scan op virussen Voer regelmatig een virusscan uit en informeer je IT-verantwoordelijke in het geval de virusscan iets kwaadaardigs vindt; 
  • Reserve kopie Maak regelmatig back-ups van je omgeving en voer restore tests uit. 

En als het misgaat?

Als het kwaad toch geschiedt, is snel reageren cruciaal. Bij Invision ICT bieden we je de hoogste standaard van beveiliging met onze ISO 27001-certificering en gecertificeerde ethical hackers. Onze experts staan klaar om ransomware-aanvallen te voorkomen en je organisatie snel en veilig te helpen reageren op cyberdreigingen.

Wil je weten hoe wij jouw IT-omgeving veilig houden? Laten we eens praten over cyberveiligheid en toekomstbestendige bescherming!

Invision ICT

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en wij zijn je graag van dienst.

Door dit formulier te verzenden, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens (uitsluitend) gebruiken om contact met u te kunnen opnemen n.a.v. uw vraag. Meer informatie kunt u vinden in onze privacyverklaring.